Het productieproces van koolzaadolie

Het productieproces van koolzaadolie

Brassica koolzaadolie, een veelzijdige en voedzame olie, wordt gewonnen uit koolzaad uit de regio. Maar hoe wordt deze olie precies geproduceerd? Laten we eens inzoomen op het productieproces achter het maken van deze gezonde olie.

Elk jaar, in de maand juli, wordt het koolzaad geoogst. Na de oogst wordt het koolzaad geconditioneerd bewaard totdat het klaar is voor verdere verwerking. Dit is een cruciale stap om de kwaliteit van het koolzaad te behouden. Vanuit de opslag gaat het koolzaad naar een partner, een gespecialiseerde oliepers net over de oostgrens. Deze partner maakt gebruik van een gepatenteerde perstechniek, waarbij alleen de kern van het koolzaad wordt geperst. Dit proces staat garant voor een hoogwaardige kwaliteit olie.
Belangrijk in dit proces is de koude persing. Koude persing betekent dat het oliezaad zonder voorverwarming in de pers terecht komt. Hoewel er wrijvingswarmte ontstaat, worden de schroefpersen gekoeld om de perstemperatuur laag te houden, maximaal 40°C. Op deze manier blijven de smaakstoffen, vitamines en antioxidanten behouden, waardoor de resulterende koolzaadolie gezond en puur is.

In tegenstelling tot deze zorgvuldige benadering, worden in de grote industriële processen vaak chemische oplosmiddelen en extreem hoge verhitting gebruikt om de olie uit het koolzaad te extraheren. Deze methoden leiden tot het vrijkomen van transvetzuren en resulteren in een geraffineerde en ontkleurde olie. Bovendien wordt het hele zaadje, inclusief de schil met bittere stoffen, meegeperst, wat resulteert in een lichtgekleurde olie met een bittere nasmaak.

Het verschil tussen deze industriële aanpak en de zorgvuldige koude persing is duidelijk. Hoewel de koudgeperste pure koolzaadkernolie iets duurder is dan de op industriële wijze gewonnen koolzaadolie, is de zuiverheid en kwaliteit ervan niet te evenaren. Het is een waardevolle investering in gezondheid en smaak.

Het productieproces van koolzaadolie draait om het behoud van voedingsstoffen en zuiverheid. Door te kiezen voor koudgeperste koolzaadolie kies je niet alleen voor een smakelijke toevoeging aan je gerechten, maar ook voor een gezonde en hoogwaardige olie, van koolzaad uit de regio.

Onze koudgeperste Brassica koolzaadolie is verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, zoals Jumbo en Albert Heijn. Hierdoor is het voor jou heel gemakkelijk om te genieten van de voordelen van deze hoogwaardige olie. Met zijn pure smaak en behoud van voedingsstoffen is onze koolzaadolie een waardevolle toevoeging aan elke keuken, die niet alleen lekker is, maar ook bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Wil je weten hoe je koolzaadolie gebruikt in keuken? Bekijk dan onze eenvoudige én lekkere recepten op de website!

Delen: