Over Brassica

Het lekkerste geheim van eigen bodem

Het telen van koolzaad hoort net zo bij Nederland als water en polders. We zijn misschien alleen vergeten wat we er allemaal mee kunnen doen. Neem koolzaadolie, dat mag toch in geen enkele keuken ontbreken? Brassica is dan het merk dat je wilt gebruiken. Niet voor niets is ‘brassica napus’ de Latijnse naam voor koolzaad. Het idee voor Brassica koolzaadolie is ontstaan in Oost-Nederland (Schalkhaar, bij Deventer) en inmiddels staat het in heel Nederland in de schappen. Van supermarkten tot delicatessenwinkels. Voor de foodprofessionals onder ons: Brassica is ook verkrijgbaar bij de diverse groothandels.

Proces

Het koolzaad wordt in juli/augustus geoogst. Pas als het koolzaad donker van kleur is en het vochtpercentage lager is dan 9 procent, is het koolzaad klaar om geoogst te worden. Het juiste moment van oogsten vormt de basis voor een hoogwaardige olie.

Omdat niet al het koolzaad tegelijk verwerkt kan worden, wordt het eerst opgeslagen. Wij zorgen voor een opslag onder uitstekende condities, zodat de kwaliteit van de olie in het zaad optimaal blijft tijdens de bewaring.

Het zaad wordt koud geperst, d.w.z. dat tijdens het persen de temperatuur niet boven de 40 graden komt. Dit is essentieel voor een goede kwaliteit van de olie. Ook worden de vetzuren niet aangetast, ook de meervoudige onverzadigde vetzuren niet. De vitamines en antistoffen die van nature in koolzaad zitten, blijven hierdoor bewaard.

Eén hectare koolzaad levert ruim 1.600 liter olie, uitgaande van een koolzaadopbrengst van 4.500 kg. De beste kwaliteit koolzaad in combinatie met een zorgvuldig uitgevoerd persproces, zorgt voor de lekkerste koolzaadolie. Naast een goede smaak heeft Brassica ook vele gezonde eigenschappen.

Waar te koop