Veelgestelde vragen

Over onze koolzaadolie valt veel te vertellen. Wij hebben de belangrijkste informatie verzameld over het gebruik en de bijzondere productkwaliteit van Brassica koolzaadolie. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur hem dan in via ons contactformulier en wij geven graag het antwoord.

Gebruik

Onze variant BAK & BRAAD / ROTISSERIE is gemaakt van een speciaal, HO (High Oleic) koolzaad met een hoog aandeel aan hittestabiele vetzuren. De olie van deze koolzaadsoort heeft een langere houdbaarheid bij hoge temperaturen en een lager gehalte aan transvetzuren. Tevens is een emulgator toegevoegd die voorkomt dat de olie gaat spatten.

Met ons assortiment bieden wij onbegrensde gebruiksmogelijkheden.

  • VEELZIJDIG / CLASSIC is de meest pure 100% koolzaadolie. En om het zo te zeggen: het meest veelzijdige allround talent. Deze kan zowel voor koude als warme gerechten worden gebruikt en het kenmerkt zich door een zachte milde nootachtige smaak.
  • BOTERSMAAK / CULINAIR is heerlijk om mee te (roer) bakken en te braden. Door het toevoegen van minder dan 1% natuurlijk aroma krijg je een heerlijke culinaire botersmaak. Ideaal als plantaardige botervervanger!
  • BAK & BRAAD / ROTISSERIE is dankzij het hoge aandeel van enkelvoudig onverzadigde oliezuren bijzonder hoog verhitbaar (tot 240 graden) en het is daarom de ideale partner bij braden, wokken en frituren. Dankzij het toevoegen van een emulgator van minder dan 1% koolzaad-licithine, spat deze olie minder bij hoge verhitting.

Koolzaadolie is ook een gezonde variant voor cholesterolbewuste en lactosevrije bakrecepten. Gebak met BRASSICA BOTERSMAAK / CULINAIR is bijzonder sappig en blijft tegelijkertijd langer vers. Vervang gewoonweg 100 g boter door 80 g olie.

Wil je meer overheerlijke ideeën? Kijk dan eens rond bij onze recepten met koolzaadolie.

Niet elke plantaardige olie is geschikt om mee te braden of te frituren. BAK & BRAAD / ROTISSERIE wordt geperst uit een speciaal HO (high oleic) koolzaadras met een gewijzigd vetzuurprofiel. De olie van deze koolzaadsoort heeft een langere houdbaarheid bij hoge temperaturen en een lager gehalte aan transvetzuren bij het verwarmen. Het kan daardoor erg hoog en lang (240 graden) worden verhit en is daarmee bijzonder geschikt voor bakken, braden enfrituren.

Jazeker! Koolzaadolie is een gezonde variant voor cholesterolbewuste en lactosevrije bakrecepten. Gebak dat is gebakken met Brassica BOTERSMAAK / CULINAIR is bijzonder sappig en blijft tegelijkertijd langer vers. Vervang gewoonweg 100 g boter door 80 g olie.

Wij adviseren onze koolzaadolie bij kamertemperatuur te bewaren en direct zonlicht te vermijden.

Gezondheid

Nou en of! BRASSICA koolzaadolie is 100% zuiver plantaardig en lactosevrij. De plantaardige olie wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad (Brassica napus) en is van nature rijk aan Omega 3- en Omega 6 vetzuren en past goed bij een veganistische leefstijl. Klik hier voor meer informatie over de gezonde eigenschappen van de Brassica-productlijnen.

Vraag het tien mensen en ze geven allemaal een ander antwoord. Wat als een paal boven water staat, is dat koolzaadolie een uitstekende keuze is als je bewust wilt leven. In vergelijking met olijf- en zonnebloemolie heeft koolzaadolie het laagste aandeel verzadigde vetzuren. Het is van nature rijk aan Omega 3- en Omega 6-vetzuren en vitamine E.

Niet alle soorten en merken (koolzaad)olie zijn geschikt voor langdurige verhitting. Brassica BAK & BRAAD / ROTISSERIE kun je echter met een gerust hart gebruiken om te verhitten omdat deze variant wordt samengesteld uit speciaal daarvoor geteeld koolzaad. De olie bevat daardoor een hoog percentage hittebestendig onverzadigde vetzuren (high-oleic of hoog oleine). Het kan daardoor zeer hoog en lang (240 graden) worden verhit.

Bekijk hier de grafiek ‘Waarom koolzaadolie?

Productieproces

Koude persing betekent dat het oliezaad zonder voorverwarming in de pers terecht komt. Weliswaar ontstaat er in de pers wrijvingswarmte, maar wij hebben een hogere claim en koelen daarom onze schroefpersen. Zo wordt een lagere en mildere perstemperatuur van maximaal 40°C bereikt, waarbij geen bijkomende verontreinigende stoffen kunnen ontstaan en waardoor de koolzaadolie bijzonder zuiver blijft.

Dankzij het gepatenteerde productieproces is onze koolzaadolie erg zuiver en daardoor op een natuurlijke manier beschermd tegen licht en oxidatie. De goudgele kleur is een teken van bijzondere zuiverheid, een kwaliteitskenmerk dat wij niet achter donker glas willen verbergen. Puur en eerlijk!

Nee, onze BRASSICA koolzaadolie is niet geraffineerd. Wij verkrijgen de olie door middel van een gepatenteerde milde koude persing, d.w.z. dat de perstemperatuur tijdens het persen niet boven de 40 graden komt. Door deze manier van persen krijgen wij een olie waarvan de smaak, vitamines en antioxidanten behouden blijft. Dus, puur, lekker en gezond!

Onze BRASSICA koolzaadolie is GMO-vrij.