koolzaadolie-cake

De veelzijdigheid van koolzaadolie in de keuken

De veelzijdigheid van koolzaadolie in de keuken

Koolzaadolie, geperst uit de kern van het hele koolzaad, tilt jouw keuken naar een hoger niveau! Met een subtiel nootachtige aroma biedt het eindeloze mogelijkheden voor zowel koude als warme gerechten. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten Brassica koolzaadolie en hun toepassingen in de keuken.

Koud & Warm / Classic
De Koud & Warm variant is de meest pure vorm van 100% koolzaadolie. Deze veelzijdige olie kan zowel koud als warm gebruikt worden en is verhitbaar tot 180 graden. Het zachte, milde nootachtige smaakprofiel maakt het een ideale keuze voor saladedressings, marinades en het afwerken van gerechten. Daarnaast is het perfect voor lichte bak- en braadtoepassingen.

Bak & Braad 
Voor wie graag bakt, wokt of frituurt, is de Bak & Braad variant een ware uitkomst. Dankzij het hoge aandeel enkelvoudig onverzadigde oliezuren kan deze olie heel hoog verhit worden. Bovendien bevat deze olie minder dan 1% plantaardige-licithine, wat zorgt voor minder spatten bij hoge temperaturen. De neutrale smaak zorgt ervoor dat het de pure smaak van je gerechten behoudt, of je nu een knapperige kipfilet bakt of groenten wokt.

Botersmaak / Culinair
Exclusief voor de foodservice is de Botersmaak / Culinaire variant, ideaal voor wie houdt van de smaak van boter maar op zoek is naar een gezonder alternatief. Door toevoeging van minder dan 1% natuurlijk aroma krijgt deze olie een heerlijke botersmaak. Perfect voor (roer)bakken en braden. Deze olie is een uitstekende keuze voor lactosevrije recepten en kan boter vervangen in bakrecepten, waarbij 100 gram boter eenvoudigweg wordt vervangen door 80 gram koolzaadolie.

Koolzaadolie is niet alleen veelzijdig, maar ook een gezonde keuze. Het is rijk aan vitamine E, antioxidanten, en onverzadigde vetzuren met een optimale verhouding van Omega 3 en Omega 6 (1:2). Dit maakt het een uitstekende optie voor cholesterolbewuste en lactosevrije bakrecepten. Gebak bereid met koolzaadolie, zoals de Brassica Culinair of Koud & Warm, blijft bijzonder smeuïg en vers.

Voor het beste resultaat bewaar je koolzaadolie op kamertemperatuur en vermijd je direct zonlicht. Koude persing zorgt ervoor dat de oliezaadjes zonder voorverwarming worden geperst, waarbij de temperatuur niet boven de 40°C komt. Dit behoudt de smaak, vitamines en antioxidanten van de olie, wat bijdraagt aan de zuiverheid en voedingswaarde.

Ben je geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid van koolzaadolie? Kijk dan eens rond bij onze recepten en ontdek nog meer heerlijke ideeën voor in de keuken.

Kortom, koolzaadolie biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel de dagelijkse keuken als voor culinaire hoogstandjes. Van salades tot gebak, en van braden tot wokken, met koolzaadolie zet je altijd iets bijzonders op tafel.

 

 

 

Delen: