Culinair evenement

Koolzaad evenement

Op woensdag 12 mei jl. organiseerde Koolzaadvereniging Colzaco een eerste koolzaad evenement. Bij één van de mooiste koolzaadvelden nabij Deventer hebben enkele tientallen genodigden kunnen genieten van de bloei van het lekkerste geheim van Nederlandse bodem.

Tijdens het evenement hebben de genodigden niet alleen met eigen ogen het prachtige heldergele koolzaadveld kunnen bekijken, maar ook de smaak van het lekkerste geheim van Nederlandse bodem kunnen ervaren. Onder het genot van een heerlijke culinaire lunch, bereid met koolzaadolie vertelde Antoon Kleverkamp, voorzitter van Koolzaadvereniging Colzaco, over de teelt van koolzaad, de koolzaadvereniging en over de trots en passie van de telers die het prachtige gewas telen.

Koolzaad vindt zijn oorsprong op de velden van de 120 koolzaadtelers in Oost-Nederland, verenigd in Koolzaadvereniging Colzaco. Het enthousiasme van de telers voor het gewas en de mogelijkheden van koolzaad, heeft de ontwikkeling van de teelt en de producten gewonnen uit koolzaad in een stroomversnelling gebracht. Colzaco zet zich in om het rendement van koolzaad te verhogen en vernieuwende producten met koolzaad op de markt te zetten, met als eerste belangrijke succes de introductie van koolzaadolie met de naam Brassica.

Brassica koolzaadolie, verkregen uit de eerste milde persing van koolzaad, is een zuiver product van Nederlandse bodem. De olie uit koolzaad is lekker om in te (roer)bakken, te braden en te gebruiken in salades. Koolzaadolie is van nature rijk aan omega-3 vetzuren. De veelzijdige olie is lekker om in te (roer)bakken, te braden en te gebruiken in salades.

Koolzaad en de mogelijkheden van koolzaad zijn relatief onbekend in Nederland. Colzaco is daarom voornemens om ieder half jaar een koolzaad evenement te organiseren om hiermee koolzaad op de kaart te zetten.